Reklame

Predsednik i potpredsednik opozicionog Pokreta Dveri, Boško Obradović i Ivan Kostić, u otvrenom pismu direktoru i glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS) su ocenili da su taj javni servis pretvorili u „megafon (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića“ koji je „glavni urednik na RTS-u“.

Obradović štrajkuje gladju ispred Skupštine Srbije deset dana, a Kostić osam, a medju zahtevima im je i „otvaranje“ RTS za opoziciju.

Obradović i Kostić su u pismu čelnicima RTS-a Draganu Bujoševiću i Nenadu Stefanoviću naveli da su kao poslanici tražili samo 60 minuta na RTS-u koja je vlasništvo gradjana, da bi objasnili razloge svog štrajka gladju, da bi gradjani mogli da čuju šta se dešava u Srbiji.

„Vi ste ovaj zahtev odbili, pozivajući se na vašu nezavisnost i nepristrasno informisanje“, konstatuju oni.

Povodom toga što ih je RTS u jučerašnjem saopštenju nazvala „nezakonitim glavnim urednikom“, Obradović i Kostić danas pišu da „jedini nezakoniti urednik informativnog programa RTS-a jeste Aleksandar Vučić, i ne samo informativnog programa javnog medijskog servisa već urednik cele Srbije“.

Obradović i Kostić su ocenili u pismu da su Bujošević i Stefanović pretvorili RTS u „megafon njihovog urednika Vučića“ i „udavili“ tu televiziju „u laži, cenzuri i strahu zaposlenih, iako bi RTS trebalo da bude javni servis svih gradjana“.

„Permanentne neistine koje predstavljate kao vesti, svakodnevno dovodjenje naroda u zabludu, prećutkivanje istine, širenje propagande zauvek će obeležiti vas dvojicu koji ste profesiju za koju vas narod plaća, srozali do samog dna“, piše u pismu.

Istakli su da neće odustati od borbe da Srbija bude „normalna zemlja“ i da se „oslobodi od pogubne i kriminalizovane vlasti“.

Pravo na istinu je osnovno ljudsko pravo, pišu oni, „koje ste upravo vas dvojica, za račun i lični interes vašeg urednika Aleksandra Vučića uskratili gradjanima Srbije“.

Obradović i Kostić su ocenili da urednik koji „kroji stvarnost po meri urednika Aleksandra Vučića“, laže gradjane Srbije.

„Jednom je narod oslobadjao RTS i svi znamo kako je to izgledalo, kako se završilo i kako je moglo da se završi. Svako onaj ko misli da se tako nešto ne može ponoviti, greši. I svako ko ne čini ništa da to spreči, ne misli dobro ovoj napaćenoj zemlji“, piše u pismu.

Obradović i Kostić pišu da RTS „cenzuriše žrtve vladajućeg režima“ i „ne dozvoljava da se čuje istina o njima“, a to su Aleksandar Obradović, Marija Lukić, Milan Jovanović, devet profesorki iz Ćuprije „i mnogi drugi koji čekaju na svojih 60 minuta, kao što se čeka istina o ubistvu Olivera Ivanovića i Stanike Gligorijević“.

„Obrazložite javnosti zašto je RTS zatvoren i za ove istine, kao i za sve one koji drugačije misle od onoga koji nezakonito uređuje vaš informativni program“, piše u pismu Obradovića i Kostića.

Izvor: Beta

Reklame