foto: printscreen youtube t1
Reklame

Povodom pojave korona virusa na teritoriji Srbije, sada taj broj ukupno iznosi 12 potvrđenih slučajeva Covid 19 u Srbiji, oglasio se gradonačelnik Zaječara Boško Ničić apelom kazajući da je situacija ozbiljna ali nema mesta panici, i zamolio je sve građane da zamole sve one koji se vraćaju iz inostranstva da se čim stignu, da par dana, posebno ako su bili u žarištima epidemije, nigde ne izlaze, da čuvaju i sebe i građane tako što će se DOBROVOLjNO samoizolovati i poštovati preporuke sa sajta www.covid19.rs.

„Dragi moji prijatelji, poštovani sugrađani, imam potrebu da Vam ovu MOLBU, ili bolje reći APEL, uputim pre svega kao čovek a ne samo kao neko kome je većina, onih koji ovde žive, dala poverenje da upravlja našim gradom. Neki će sigurno, po običaju, reći i da nisam stručan i da se “u sve petljam”. Možda su i u pravu ali ….
Situacija, izazvana virusom COVID-19, jeste ozbiljna ali je daleko od bilo kakve potrebe za panikom.
Tako se trebamo i ponašati želimo li dobro sebi, svojim najmilijima, komšijama, čitavom našem gradu i našoj Srbiji.
U našem gradu, kao i u čitavoj Timočkoj Krajini, po onome što znamo, Bogu hvala, inficiranih ili obolelih još uvek nema (ili nisu registrovani).
To je itekako dobra vest !
Ono što ipak ZABRINjAVA, a čemu moramo pristupiti krajnje odgovorno, jeste činjenica da ogroman broj naših najmilijih (sinova i kćeri, očeva i majki, braće i sestara, prijatelja, rodbine), ne iz hira već u potrazi za boljim životom, radi i živi upravo u zemljama koje su postale evropska žarišta ove najnovije planetarne pošasti.
Mnogi od njih, ŠTO JE KRAJNjE NORMALNO, u ovakvoj situaciji, kada se fabrike u Evropi zatvaraju i gradovi stavljaju u svojevrsne karantine, požuriće da se vrate svojim najmilijima u Zaječar, Negotin, Kladovo, Bor… i tu VAS MOLIM da svi POMOGNEMO I NjIMA I SEBI !
PREKLINjEM VAS :
– ZAMOLITE ih, čim stignu, da par dana, posebno ako su bili u žarištima epidemije, nigde ne izlaze, da čuvaju i sebe i vas tako što će se DOBROVOLjNO samoizolovati i poštovati preporuke sa sajta www.covid19.rs a Vi im, svojom pažnjom i brigom te dane učinite podnošljivijim. Ovakvim ponašanjem oni pre svega štite Vas, njihove najbliže, ali i sve nas ;
– da ih obavestite da mogu, ukoliko posumnjaju na neke simptome ovog virusa, svakog dana od 08,00-20,00 sati pozvati ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLjE “TIMOK” u Zaječaru na telefon 063/479-649 a NIKAKO da ne kreću, sami, po bolnicama i ambulantama jer time ugrožavaju i sebe (jer će teže dobiti pomoć) ali i sve sa kojima dođu u kontak i izazvati širenje virusa sa nesagledivim posledicama.
Sa svoje strane, bez obzira što nemam ta ovlašćenja, potrudiću se da zamolim sve prevoznike (posebno putnika) da po dolasku sa odredišta iz inostranih “žarišnih” područja, dodatno, kompletno dezinfikuju svoja vozila kako bi se sprečilo, eventualno, širenje virusa (koji po tvrdnjama stručnjaka na metalnim površinama može opstati i do tri dana a na plastici i duže).
Bilo bi poželjno da vlasnici ugostiteljskih objekata, radnji, hotelskih smeštaja, prodavnica…dodatno i učestalije vrše dezinfekciju istih i u toaletima obezbede, U SVAKOM TRENUTKU, dovoljno sapuna i papirnatih ubrusa.
Još jednom Vam se neizmerno zahvaljujem ako ovaj moj APEL pročitate, podelite ali najviše ako ga primenite !
HVALA VAM PUNO I ŽIVI I ZDRAVI MI BILI !“ napisao je gradonačelnik Ničić na svom fejsbuk profilu.

Prema poslednjem izveštaju, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Od sedam novih slučajeva, navodi se, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su, kako je saopšteno, potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka).

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba za koje se sumnjalo da su zaraženi korona virusom.