Foto: Saša Trifunović, IST media
Reklame

Broj zaraženih u Negotinu raste, budući da je kod još četiri korisnika Doma za stare „Radost“ potvrđeno prisustvo kovida 19.

Računanjući novoobolele na području negotinske opštine ukupno je virusom korona zaraženo 65 osoba, potvrđeno je na danas održanoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Kako Danas saznaje, sve četvoro novoobolelih, radi se inače o tri žene i jednom muškarcu kome je prvi test bio negativan, zbrinuto je na Infektivnoj klinici u Nišu.

Računajući ovo četvoro, broj zaraženih korona virusom u Domu za stare „Radost“ sada je 53 i više od polovine – 38 čine korisnici, zaraženo je i 13 radnika, kao i dvojica pripadnika Vojske Srbije. Na žalost ima i preminulih štićenika ovog doma, ukupno četvoro, svi pozitivni na korona virus.

Podsećamo da su oboleli iz doma „Radost“ hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, Niškoj banji i kovid bolnici u Sokobanji. Za 37 pacijenata koji se nalaze u kovid bolnici u Sokobanji, lokalna samouprava je uz pomoć donatora, obezbedila i odnela higijenske pakete i voće, čulo se danas od opštinskih čelnika.

Virusom korona zaražen je i suprug jedne radnice doma, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, kao i dva pacijenta na grudnom odeljenju negotinske bolnice kojima su prvi nalazi bili negativni. U ukupnom broju obolelih je i pacijentkinja koja je sa simptomima respiratorne infekcije i u febrilnom stanju iz Negotina transportovana za NIš u kome je i testom potvrđeno prisustvo korona virusa. Kontakti četvoro novooblelih se proveravaju.

U ostalim domovima za stare u negotinskoj opštini nastavljena su testiranja i prema do sada pristiglim rezultatima svih 53 korisnika i radnika u domu za stare „Badic Leben“ u Dušanovcu, hostelu u Miloševu i Radnji za pružanje usluge smeštaja „Lela i Franc“ u su negativni.

– U dva licencirana doma „Help“ u Radujevcu i „Sveti Nikola“ u Negotinu testirano je 85 korisnika. Rezultati su stigli za 80 i svi su negativni, a pet se čekaju. U tri hraniteljske porodice u Čubri i Popovici testirano je 17 osoba, od kojih je 15 rezultata negativno, a dva su u obradi.  – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Konferencija za novinare održana je i u Boru na kojoj je  direktor Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović  kazao da je prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok”, od početka testiranja prisustvo novog koronavirusa potvrđeno kod 118 osoba sa teritorije grada Bora. Prema današnjim podacima na području grada registrovana su dva novoobelela, pet osoba je izlečeno, tako da je trenutno 46 osoba  pozitivno na virus kovid 19.

-Ovakvi rezultati govoreda smo se svi potrudili:i građani i sistem i zdravstveni sistem. Proširili smo obuhvat testiranja i u gradu i u zdravstvenim ustanovama i u tom ćemo tempu raditi i narednih dana. – rekao je dr Goran Joksimović, naglašavajući da i pored ohrabrujućih rezultata opuštanja nema: „Nemamo izgovor ni za državne ni za verske praznike ni bilo kakva okupljanja dok god ova ružna epizoda ne bude iza nas“.

Na teritoriji grada Bora je od početka pandemije testirano 713 osoba, obolelo je 118, izlečeno 69, a tri lica su preminula od posledica virusa. Čekaju se rezultati za 144 testirane osobe.

Prva žrtva korona virusa i jedini oboleli u majdanopečkoj opštini bio je hospitalizovan u jedinici intenzivne nege Opšte bolnice u Majdanpeku, zbog čega je osam medicinskih sestara i tri lekara bilo u dvonedeljnoj izolaciji. Svi oni su izašli iz izolacije i negativni su na kovid 19. U Majdanpeku se prema rečima direktora ovdašnjeg Doma zdravlja dr Dragana Fudulovića čekaju rezultati 11 testiranih u minula dva dana, a 53 do sada testiranih imaju negativne rezultate.

Broj registrovanih slučajeva kovida 19 u opštini Kladovo je nepromenjen, ima ih 26.  Testiranje je nastavljeno i u  protekla 24 sata u kovid ambulanti Doma zdravlja  testirano je devet  osoba i rezultati se očekuju narednih dana, saopšteno je iz Zdravstvenog centra Kladovo. Prema podacima Zdravstvenog centra Kladovo od početka epidemije u kovid ambulanti Doma zdravlja testirani uzorci 168 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Izvor: Danas