Senzacionalističko izveštavanje o ubistvu dvogodišnje devojčice u Zaječaru je vrlo uznemirujuće za publiku, a iz komentara ispod takvih članaka vidi se i kako deluju na javnost, kaže za N1 Tanja Bokun iz novosadskog Centra Srce.

„Osim što strašno uznemirava, pospešuje sklonosti ka nekakvom revanšizmu, ka osveti, daljem širenju agresije“, rekla je Bokun u emisiji Newsnight na N1.

Koliko god takav zločin ne može da se relativizuje, u komentarima se često može pročitati kako „takve ljude treba kamenovati“, ili kako „ni smrt nije dovoljna kazna“ i slično, govori Bokun.

„Mislim da ovakva vrsta izveštavanja samo još više izaziva agresiju kod ljudi“, kazala je ona.

Kako je rekla, neki mediji kao da se utrkuju u senzacionalizmu, koriste termine „horor“, „užas“, „monstrumi“, objavljuju i fotografije deteta, žene i njenog supruga, kao i intervjue sa članovima porodice i komšijama.

„Utrkivanje, to govori da je važno samo biti što više senzacionalan, što više privući pažnju“, kazala je Bokun.

Ako se zagledate u komentare, videćete da od tendencioznosti samog članka zavisi i usmeravanje besa publike, rekla je i dodala da se u zavisnosti od toga bes obrušava o majku, ili o rođake, ili na očuha, ili na biološkog oca devojčice.

„Salve i salve vrlo negativnih komentara koji se, rekla bih, vrlo lako mogu pretvoriti i u takvo ponašanje“, rekla je Bokun.

Prema njenim rečima, umesto bavljenja senzacionalističkim prikazima i pozivima na linč, medijski članci treba da ohrabre ljude da se obrate nekome u slučaju da su zlostavljani, ili da znaju za zlostavljanje koje se dešava nekom drugom.

Izvor: N1

Reklame