Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ za ovo leto pripremio je bogat kulturno-umetnički i muzički program kako u gradu tako i u zaječarskim selima.

U nedelju 14.jula na Popovoj plaži biće održana prva smotra folklora „Razvilo se kolo kraj Timoka“ na kojoj će učestvovati 9 folklornih ansambala iz Zaječara, Negotina, Knjaževca,  Sokobanje,Boljevca, Paraćina i Zrenjanina.

Direktor zaječarskog  pozorišta Vladimir Đuričić rekao je da kada su pre više od godinu dana sa gradonačelnikom Zaječara razmišljali o osnivanju gradskog hora i folklora, zamislili su i organizovanje festivala folklora i klasične muzike.

Nadam se da će već iduće godine postati festival jer je cilj ustanove da sve što organizuje u narednom periodu bude bolje. Festival klasične muzike biće organizovan na proleće, zajedno sa Eparhijom Timočkom i gradom“- rekao je Đuričić.

Nenad Petković umetnički rukovodilac Gradskog folklornog ansambla „ZORA“ je istakao da  ovakva smotra folklornih ansambala kakva će biti u nedelju, nikada do sada nije bila u Zaječaru niti u Timočkoj Krajini.

Ideja vodilja je očuvanje srpske kulture, tradicije i baštine, čemu će doprineti kolorit kostima najpoznatijih srpskih koreografa i kvalitet igre, a lepoti smotre doprineće i ambijent Popove plaže„-istakao je Petković i dodao da će smotri predhoditi defile učesnika od pozorišta kroz centar grada do Popove plaže, kako bi Zaječarci i njihovi gosti mogli videti bogatstvo narodnih nošnji.

Novinarima se obratio i suvlasnik „MG“ studija Branko Grujić, sa kojim će pozorište „Zoran Radmilović“ organizovati nekoliko muzičkih dogadjaja tokom leta.

„Veče sevdaha“ biće organizovano 24. jula na Popovoj plaži, zatim 7.avgusta ispred Radul begovog konaka „Veče starogradskih orkestara“ i „Za rok scena“ 20. avgusta na zaječarskom Trgu gde će koncert održati i legendarna grupa „Zlatni prsti“.

Na večeri sevdaha učestvovaće devetoro kvalitetnih pevača iz Timočke Krajine, ispred konaka će svirati više orkestara starogradske muzike, dok će na „Za rok sceni“ svirati 6 bendova među kojima i Zlatni prsti, sa novim albumom i novim kompozicijama a nećemo izostaviti i stare hitove „-rekao je Branko Grujić.

Pored ovih manifestacija do kraja jula biće organizovano najpre u Grlištu od 12.do 14.jula „Petrovdanski dani„, zatim u Velikoj Jasikovi 17. i 18.jula drugi Festival „Vlaške lepote Balkana„. Tradicionalno 19. i 20.jula u Grljanu biće organizovan „Sabor frulaša„, kao i  „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ 21.jula Dubočane, i u Velikom Jasenovcu 27.jula „Jasenovačko leto“.