Foto: Fira.rs
Reklame

Dete koje nije primilo vakcinu neće moći da se upiše u vrtić ili školu, a  svim Domovima zdravlja u Srbiji je naloženo da ne izdaju potvrde  nevakcinisanoj deci, jer to nalaže Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kome mališani koji nisu primili sve obevezne vakcine ne mogu da borave u kolektivu. Ovo je prva, oštrija, mera koju je zdravstveni sistem primenio upravo zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja.

U Srbiji su na snazi dva zakona, koja su u sukobu. Tačnije, zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome imamo i zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.

Foto: Fira.rs

„Mi nikada nismo imali nikakvih problema sa tom vrstom zabrane upisa zbog vakcinacije. Jednostavno mi od Zdravstvenog centra svaki put, svake godine i za svako dete, medju ostalom dokumentacijom zahtevamo i lekarski pregled. Tako da deca idu na preglede, oni iskontrolišu da li su ta deca vakcinisana i mi na osnovu toga upišemo dete u školu. Možda je novo što to isto važi i za predškolsko. Znači, kontrolišu se i vakcinacija dece koja se upisuju u predškolske grupe. Ranije mislim, da po zakonu nije ni trebalo kontrolisati, sada oni kontrolišu prilikom lekarskih pregleda u Domu zdravlja i mi od njih dobijamo uverenje za svako dete“, istakao je Nebojša Milijić direktor OŠ “Desanka Maksimović“ u Zaječaru.

Iako je zakonom obavezno da dete ide u predškolsko i da pohadja redovnu školu, ne može ga niko upisati u kolektiv  dok ne obavi vakcinaciju. Vakcinalni status deteta mora da se dovede u sve predvidjene  normalne okvire. Boravak u predškolskoj i školskoj sredini ne može biti bezbedan, ako je i jedno dete nevakcinisano, kažu nadležni.

„Pošto je primećeno da se sve više dece ne vakciniše i rešili su da se to ugradi i u zakon, ali mi sa lekarskim pregledom dobijamo da je dete zdravo i spremno za polazak u školu, a izmedju ostalog i da je vakcinisano jer je to sastavni deo tog uverenja koje dobijamo“, objasnio je Milijić.

U Srbiji je inače smanjena vakcinisanost dece MMR vakcinom, zbog čega preti da se naruši kolektivni imunitet i na taj način poveća šansa za nastanak epidemije malih boginja.

Izvor: FIRA.RS