Foto: Glas Zaječara

Zaječarska inicijatica je u okviru programa „Vitalne ideje“ pružila mogućnost građanima da se aktivno uključe u rešavanje problema u svojim sredinama tako što će predložiti i odabrati mini projekte, vrednosti do 2.000 evra, koji će biti realizovani.

Kako je bilo predviđeno da Saveti mesnih zajednica imaju ključnu ulogu u ovom programu, sve je i započelo sastankom sa predstavnicima gradskim mesnih zajednica početkom septembra.

sastanak sa predstavnicima MZ, foto: Zaj.inicijativa

Mesecima nismo čuli ni reč, da bi ovih dana na sva zvona bilo objavljeno da će u Mesnoj zajednici Kotlujevac građani u petak svojim glasovima odabrati jedan od predloženih mini projekata.

Nekoliko stvari nam je zapalo za oko, od toga ko je, gde i kako plasirao tu vest, do toga kako su odjednom u prvi plan izbile česme, kao prioritet nad prioritetima u gradu. Pokazalo se i u MZ Kotlujevac. Čak i da rezultate jučerašnjeg glasanja zanemarimo, a inače glasači su odabrali da se novac uloži u uređenje dve česme, Pivarsku i takozvane Tri česme, nešto drugo nam je i te kako zasmetalo. Broj glasova!

Pozivu saveta svoje mesne zajednice odazvalo se samo 55 stanovnika Kotlujevca!

Prema podacima Gradske izborne komisije, prošle godine na izborima za članove Saveta mesne zajednice Kotlujevac pravo glasa imalo je 8788 glasača.

Ovih 55 predstavljaju samo 0,63% biračkog tela Kotlujevca!

Kako savet broji 15 članova to praktično znači da su oni uspeli da animiraju samo svoju najužu porodicu, a možda ni njih.

Ima li potrebe da podsećamo da je to jedina gradska mesna zajednica gde je na prošlogodišnjim izborima za članove saveta pobedila vladajuća koalicija u kojoj okosnicu čini SNS?

Da li to znači da više ne mogu da se oslone ni na partijsku poslušnost, a opet u interesu svih stanovnika Kotlujevca?

Kako bi tek organizovali građane u onim sredinama gde nemaju vlast u savetima mesnih zajednica?

Do parlamentarnih izbora ostalo je tek nekoliko meseci. Partijski sastanci se uveliko održavaju, uskoro će krenuti liste sigurnih i kapilarnih glasova, telefonsko mrcvarenje građana Zaječara i kampanja „od vrata do vrata“.

Kad vam budu zakucali na vrata, podsetite ih da je bez stranačke discipline njihov domet 0,63%!