foto: pixabay
Reklame

Iako će se od 1. jula povećati iznos akcize na gorivo, za dinar, čak i ako cene benzina u maloprodaji u međuvremenu porastu, vozači to neće naročito osetiti jer zbog nedovoljne potražnje nafte na svetskom tržištu maloprodajne cene goriva neće dostići cene iz istog perioda prošle godine, smatra stručna javnost u Srbiji.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za Danas da povećanje akcize nije veliko, a da u maloprodaji u narednih mesec dana neće doći do naglog skoka cena goriva.

– Potražnja nafte i goriva zbog epidemije korona virusa još uvek nije dostigla nivo od pre ove krizne situacije. Drugim rečima, privredne aktivnosti se još nisu vratile na nekadašnji nivo što automatski smanjuje potražnju za naftom na svetskim berzama i onemogućava njen brz rast. Zbog toga, ako dođe do poskupljenja goriva u Srbiji u narednih mesec dana, što nije isključeno jer trgovci kada istroše količine naftnih derivata koje su kupili po cenama koje su bile niže, počeće da kupuju one koji su u međuvremenu poskupeli usled smirivanja situacije sa epidemijom korona virusa. Međutim, to s obzirom na još uvek nedovoljnu potražnju za sirovom naftom neće dovesti do vrtoglavog rasta maloprodajnih cena naftnih derivata. Njihova cena sigurno neće dostići iznos iz istog perioda prošle godine – objašnjava naš sagovornik.

Inače, u julu prošle godine cena benzina BMB 95 dostizala je 151,7 dinar po litru, evrodizela 160,6 dinara a evrodizela 76,5 dinara po litru.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić takođe smatra da vozači neće osetiti promenu u ceni jer se akciza povećava za svega jedan dinar.

– Činjenica je da su akcize na gorivo u Srbiji velike međutim u konkretnom slučaju to neće ugroziti vozače jer će akciza porasti za svega jedan dinar. Akcize jesu visoke, ali s obzirom da država nema druge mogućnosti prinuđena je da puni budžet na taj način – navodi Vuletić.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je zahvatanje države u ceni goriva veliko, da to znatno opterećuje vozače te da akciza formira najveći deo maloprodajne cene goriva.

– Nije dobro što se akciza povećava jer je ona već visoka. Ona bi trebalo da se formira na sasvim drugačiji način kako ne bi u značajnijoj meri uticala na cenu goriva. Međutim, država se odlučila da se ona formira po formuli koja omogućava da njena zahvatanja u ceni budu veoma velika – ističe Kovačević.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara ali je potom odložena za 1. jun. Zbog epidemije korona virusa pak prolongirana je za još mesec dana.

Nova akciza za benzin će biti 57,1 dinar po litru, za evrodizel 58,7 dinara a za auto gas 44,59 dinara po litru. Trenutno, cena benzina BMB 95 iznosi oko 123,4 dinara po litru, evrodizela 131,9 dinara a auto gasa 66,9 dinara po litru.

Izvor: Danas

Reklame