Foto: Glas Zaječara

Pun kamion starog asfalta iskipovan je nedavno u selu Veliki Izvor tik pored puta koji vodi do gradske deponije Halovo. JKSP „Zaječar“ prijavilo slučaj komunalnoj inspekciji.

Veliki Izvor nalazi se na pola puta između Zaječara i gradske deponije Halovo, pa nije redak slučaj da đubre na putu do deponije završi pored puta, najčešće u ataru ovog sela.

Pre tri dana JKSP „Zaječar uklonilo je jednu divlju deponiju koja se nalazila bukvalno preko puta novonastale. Čak i da su hteli da uklone ovu, nisu mogli, jer im je za nju bio potreban buldožer, jer se radi o ostacima asfalta, koji ljudskom rukom nisu mogli da budu ni utovareni ni istovareni u sred sela.

foto: Glas Zaječara

Vršilac dužnosti direktora JKSP „Zaječar“ Zvonko Veličković, rekao je za Glas Zaječara da je ovo preduzeće slučaj prijavilo Komunalnoj inspekciji.

Foro: Glas Zaječara – Velibor Ristić -vd direktor JKSP „Zaječar“

„Mi smo slučaj prijavili Komunalnoj inspekciji i na njima je da utvrde ko je asfalt iskipovao u Velikom Izvoru. Ako ne pronađu počinioca ili ako počinilac sam ne ukloni asfalt, onda će inspekcija dati nalog nama i mi ćemo ga ukloniti.“ rekao je Veličković prilikom čišćenja druge divlje deponije.

Komunalnoj inspekciji ne bi trebalo da bude teško da pronađe počinioca, imajući u vidu da se očigledno radi o pravnom licu, jer je retko da fizička lica koriste asfalt, a još ređe da ga nakon asfaltiranja lome i odvoze na deponiju. Prilikom utvrđivanja odakle asfalt potiče, a samim tim i ko ga je iskipovao na pola puta do deponije mogu da pomognu i karakteristične oznake na podignutom asfaltu.

Prema poslednjim podacima u registru Agencije za zaštitu životne sredine, na teritoriji grada Zaječara ima oko 60 divljih deponija. Prema rečima nadležnih u JKSP „Zaječar“, stvarni broj je mnogo veći.