Reklame

Trećeg dana festivala “ART ZONA ZA SVE“ održana je javna debata o socijalnom preduzetništvu. Zoran Jelić psihoterapeut i Upravnik “DOWN SINDROM CENTRA“ iz Banjaluke, predstavio je PAIN program koji sprovode od 2016 godine.

U RARIS -u  su se uz predstavnike NSZ, PIO fonda, RARIS-a, ŠOSO “Jelena Majstorović“, Ustanove “Oblutak“, okupili i predstavnici Udruženja kao i mladi sa intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji.

Nakon prezentacije pokušali smo da nađemo odgovore na pitanja koja muče roditelje osoba sa intelektualnim teškoćama i invaliditetom.

Zaključak na kraju debate bio je da ne treba čekati donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu, koji je još uvek na nivou nacrta, i čija se manjkavost ogleda upravo u tome što pojam socijalnog preduzetništva ograničava isključivo na „radnu integraciju“, zapostavljajući njegovu socijalnu dimenziju. Pokrenuti inicijativu, razraditi ideju i kao takvu je plasirati kroz projekat, trenutno je jedini način da donosioci odluka u lokalnoj samoupravi prepoznaju značaj socijalne inkluzije i kao takvu je podrže.

Program trećeg dana započeo je nastupom predškolaca iz OŠ“Hajduk Veljko“ Zvezdan.

Mališani su se dobro zabavili gledajući predstavu “Lepotica i zver“ u izvođenju dramskog studia KUD “Šarski behar“ iz Prizrena, dok je predstava “Mali princ“ “DOWN SINDROM CENTRA“ iz Banjaluke rasplakala mnoge prisutne.

Usledio je nastup učenika/ca OŠ “Ljubica Radosavljević Nada“, a potom i premijera inkluzivne predstave “Istočno od sunca zapadno od meseca“ članova i članica dramskog studia “Dečijeg centra“.