Svetom arhijerejejskom liturgijom u Sabornom hramu u Zaječaru obeležena je petogodišnjica službovanja Njegovog Preosveštenstva Episkopa Timočkog gospodina Ilariona.

 

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru jutros je služena sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju su predvodili Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion i Njegovo Preosveštenstvo Epsikop Niški gospodin Arsenije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije Timočke.

 

Po okončanju svete liturgije Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion obratio se sveštenstvu i vernicima:

„Blagodarim draga braćo sveštenici što ste se iz svih krajeva eparhije okupili da na skroman način, ali molitveno i blagodarstveno izrazimo Gospodu blagodarenje za ovih pet godina koje su prošle, koje su relativno brzo prošle, ali ne bez iskušenja i ne bez, takođe, mnogih radosti i blagodatnih darova Gospodnjih.

Okupljenim vernicima obratio se i Njegovo preosveštenstvo Episkop Niški gospodin Arsenije:

„Pre tačno pet godina okupili smo se svi ovde radi tvoga narečenja, hirotonije i ustoličenja u tron slavne Timočke Eparhije. Meni je velika čast što sam imao priliku da te upoznam, još pre našeg izbora za episkope, da zablagodarim Bogu što smo iste godine izabrani i hirotonisani, ali su moji putevi bili nešto drugačiji. Naše dve eparhije su ne samo susedne, već i bratske i uvek su episkopi niški i timočki bili upućeni jedni na druge, pa i u onim najtežim vremenima turskog ropstva, pa i kasnije.“

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je i predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović.

U porti hrama, nakon bogosluženja, priređeno je skromno posluženje za okupljeno sveštenstvo i vernike.