Foto: Zajecaronline

Nakon objave teksta na portalu Zaječar Online pod nazivom „Da li Apoteka „Zaječar“ zloupotrebljava KORONA VIRUS i pravi EXTRA profit na dezinfekcionim sredstvima?“, apoteka „Zaječar“ demantovala je ove navode saopštenjem. 

Saopštenje Zdravstvene ustanove „Apoteka Zaječar“ u Zaječaru prenosimo u celosti:

PREDMET: DEMANTI NA TEKST „ DA LI APOTEKA ZAJEČAR ZLOUPOTREBLjAVA KORONA VIRUS I PRAVI EKSTRA PROFIT NA DEZINFEKCIONIM SREDSTVIMA?“ objavljen na portalu Zajecaronline, 15.03.2020.

Apoteka Zaječar apeluje na medije da u ovoj složenoj situaciji budu društveno odgovorni i ne šire dezinformacije i poluistine, kako ne bi izazivali paniku u društvu.

Povodom cena preparata Rastvora za dezinfekciju ruku i predmeta 100ml i Gela za dezinfekciju i suvo pranje ruku 50ml , odgovorno, sa materijalnom i krivičnom odgovornošću, želimo da izjavimo da su trenutne cene od 250.00 rsd po pakovanju formirane na osnovu kalkulacija prema cenama ulaznih polaznih materijala (farmaceutske sirovine i farmaceutska ambalaža) i prema Odluci o zajedničkim kriterijumima i merilima za utvrđivanje cena zdravstvenih usluga.

Iako su polazne sirovine i ambalaža drastično poskupele u poslednjih par dana, i svaka nova isporuka je sa većom cenom, Apoteka Zaječar cene preparata galenske laboratorije apsolutno nije i neće povećavati i prodaje ih po cenama koje su značajno ispod realne cene.

Ni na koji način se ne mogu porediti cene galenskog proizvoda i fabričkog proizvoda gde se izrađuju milionske serije. Serije u galenskoj laboratoriji Apoteke Zaječar su Zakonom definisane i ne mogu biti veće od 300 komada po seriji. Samim tim je i nabavka polaznih materijala skuplja u odnosu na fabrike ili velike proizvođače, jer su količine koje nabavlja galenska laboratorija neuporedivo manje.

Obzirom na novonastalu situaciju, galenska laboratorija Apoteke Zaječar, je svoj rad podigla na vanredni nivo, i radi neprekidno 24 časa. Svojim proizvodima snabdeva stanovništvo, osim Opština gde sprovodi farmaceutsku zdravstvenu delatnost ( Zaječar, Knjaževac, Boljevac, Sokobanja) i apoteke širom Srbije, od Subotice do Bujanovca.

mr ph.spec. Dragana Branković Minčić
direktor ZU Apoteka Zaječar

mr ph.spec. Ivana Jovičić
pomoćnik direktora

mr ph.cpec. Suzana Marinković
rukovodilac sektora za farmakoinformatiku

mr ph. spec. Anđelija Glavonić
rukovodilac galenske laboratorije