foto: fira.rs

U Regonalnoj  privrednoj komori zaječarskog i borskog okruga  održana je radionica: Obuka organskih proizvodjača za korišćenje agrolife  platforme Zaječar. “Uz pomoć jednostavne aplikacije za mobilni telefon, poljoprivrednici će moći u samo par koraka da otvore nalog. Izbeći će se administracija i velika papirologija  jer sada se sve može raditi online i digitalno”, istaknuto je na  radionici.

Organski poljoprivrednici u Srbiji dobili su na raspolaganje jednostavnu aplikaciju za mobilni telefon  koja će im olakšati administrativne poslove i doprineti modernizaciji poslovanja. AgroLIFE aplikacija  u potpunosti može da se prilagodi svakom poljoprivredniku i ona donosi značajnu inovaciju . Agrolife, omogućava korisnicima unos podataka u digitalnu bazu i redovno digitalno ažuriranje, što smanjuje utrošak vremena i energije koji su do sada ulagali u vođenje zapisa i sastavljanje izveštaja za kontrolne organizacije i Ministarstvo poljoprivrede istakli su iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, koja je i omogućila besplatno korišćenje ovog softvera u Srbiji. Takođe, poljoprivrednicima olakšava praćenje administrativnih aktivnosti i aktivnosti u polju, a smanjuje mogućnost grešaka.

„Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju već duži niz godina podržava organsku poljoprivredu i razvoj organske poljoprivrede u Srbiji pošto stavrno imamo jako puno potencijala koje treba iskoristiti. Do sada smo uglavnom podržavali institucije i fokus je bio na pravljenju jednog dobrog okvira, a ove godine smo se skoncentrisali da podržimo male i velike proizvodjače i da im olakšamo sam proces administracije. Kao što znate organska poljoprivreda zahteva mnogo administrativnog posla sve mora da se vodi da se papiri šalju kontrolnim kućama da kontrolen kuće to dalje šalju u državne institucije, a sada uz pomoć jedne vrlo jednostavne aplikacije za mobilni telefon poljoprivrednici mogu samo u par koraka da otvore nalog,napišu sve šta su radili i da zatvore taj nalog i da  kontrolna kuća samo povuče te informacije, tako da je čitav taj papirnati proces zanemaren i sada sve može da se radi digitalno i online“, istakla je Tanja Cupać menadzer  projekta koji se bavi razvojem malih i srednjih preduzeća.

Planirano je da do kraja godine do 70% organskih proizvođača u Srbiji pređe na ovakav način vođenja dokumenata.

“Gizu je jako drago što ustvari omogućuje poljoprivrednicima da mogu da se posvete samoj proizvodnji i da mogu svoje vreme da potroše na sticanje novih znanja, a da ne moraju da troše i gube vreme na administarciju”, naglasila je Cupać.

Bavljenje organskom proizvodnjom podrazumeva konstantnu edukaciju. Kako voditi knjigu polja, dobiti sertifikat iz organske proizvodnje, održati zemljište zdravim, koje su inovacije u poboljšanju okruženja. Sve su to oblasti koje zahtevaju određeni stepen znanja te je pored prenošenja direktnog iskustva među samim organskim proizvođačima, neophodno čitati stručnu literaturu ali i obrazovati se na seminarima  i raznim obukama koji se organizuju u Srbiji. Radionica: Obuka organskih proizvodjača za korišćenje agrolife  platforme Zaječar održana je u Regionalnoj privrednoj komori zaječarskog i borskog okruga.

Izvor: fira.rs

Reklame