Vodeće zapadne novinske agencije izvestile su danas o izborima u Srbiji, navodeći da se očekuje pobeda predsednika države Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, kojoj je rat u Ukrajini išao na ruku. – piše dnevni list „Danas“

 

Asošijeted pres navodi da su se danas ispred biračkih mesta u Srbiji formirali dugi redovi, ali da se očekuje da na vlasti ostane populistička vlada koja je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Predizborna istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će predsednik Aleksandar Vučić dobiti još jedan petogodišnji mandat i da će njegova desničarska Srpska napredna stranka ponovo dominirati skupštinom sa 250 poslanika, navodi američka agencija.

Po mišljenju analitičara, međutim, opozicija ima šanse za pobedu u Beogradu, navodi AP i ocenjuje da bi to zadalo ozbiljan udarac decenijskoj nespornoj vladavini populista u Srbiji.

Opozicione grupe su ukazale da su višestruke neregularnosti uočene tokom glasanja i da je vladajuća stranka spremna da koristi nasilje kako bi sprečila pobedu opozicije, prenosi AP.

Agencija navodi da je Vučić, bivši ultranacionalista koji se hvali bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nastojao da sebe prikaže kao garanta stabilnosti usred previranja u Evropi.

Nakon što je glasao u Beogradu, Vučić je rekao da očekuje da Srbija nastavi putem „stabilnosti, spokoja i mira“ i da veruje u ubedljivu pobedu, dodaje agencija.

AP ocenjuje da je u zemlji, koja je prošla kroz niz ratova 1990-ih i NATO bombardovanje 1999. godine, strah od prelivanja sukoba išao Vučiću na ruku.

Iako Srbija formalno teži članstvu u EU, Vučić neguje bliske veze sa Rusijom i Kinom, računajući na ljutnju Srba na Zapad zbog vazdušnih udara NATO-a, navodi AP i dodaje da je Srbija podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, ali da se Beograd nije pridružio sankcijama Moskvi.

Agencija Frans pres piše da su građani Srbije glasali danas na izborima na kojima populistički predsednik Aleksandar Vučić planira da produži desetogodišnju vladavinu, predstavljajući se kao garant stabilnosti u senci rata u Ukrajini.

Prenoseći prognoze na osnovu najnovijih predizbornih anketa, AFP navodi da Vučićeva Srpska napredna stranka desnog centra na izborima treba da potvrdi prevlast u parlamentu, i da je sam predsednik u vodećoj poziciji u trci za drugi mandat.

Frans pres ocenjuje da je ruska invazija na Ukrajinu krajem februara promenila tok kampanje, koja je u Srbiji trebalo da bude fokusirana na životnu sredinu, korupciju i prava.

Ali, dodaje se, naviknut da igra između rivalskih uticaja sa Istoka i Zapada, Vučić je iskoristio rat, predstavivši se kao neko ko odagnava strah od nestabilnosti i kao „jedini kapetan sposoban da upravlja brodom po olujnom vremenu“.

AFP ocenjuje da se pre svega nekoliko meseci činilo da je opozicija napravila iskorak i dodaje da je u januaru Vučić otkazao kontroverzni projekat za rudnik litijuma koji je pokrenuo na protest desetine hiljada demonstranata, što je, kako se navodi, preokret retko viđen tokom njegove desetogodišnje vladavine.

Agencija dodaje da se opozicija nada da bi visoka izlaznost mogla dovesti do drugog kruga predsedničkih izbora, iako poslednje ankete prognoziraju da će aktuelni šef države, koga kritičari optužuju za autoritarnost, već danas preći granicu od 50 odsto.

Frans pres prenosi i predizborne ocene analitičara da opozicija ima male šanse da svrgne predsednika sa trona ili da poremeti sastav odlazećeg parlamenta, koji je pod Vučićevom kontrolom.

Vlada je oprezno krenula da upravlja krizom u Ukrajini tako što je zvanično osudila Rusiju u UN, uz uzdržavanje od bilo kakvih sankcija Moskvi, budući da mnogi Srbi podržavaju rat koji vodi Kremlj, navodi AFP.

Agencija navodi da neke opozicione stranke dele ove proruske stavove, a da se drugi ne usuđuju da progovore iz straha da ne razočaraju proruski orijentisane birače.

Prema oceni AFP, Vučić ima druge prednosti. Tokom duge vladavine, on je pojačao pritisak na svim nivoima vlati, uključujući faktičku kontrolu nad institucijama i gotovo svim medijima, a uoči izbora davao je i finansijskiu pomoć, izazvavši kritike da kupuje glasove, navodi se.

Reklame