Foto: Dejan Antonijević

„Antika fest“ pod sloganom „Umetnost sećanja“ biće održan od 28. do 30. avgusta na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana u Zaječaru, u okviru koje će se okupiće više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije i baviće se posledicama ratova, sudbinom pobeđenih, bolom koji ne pripada samo poraženima nego i pobednicima, osudom destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum.

Publika će imati priliku da pogleda predstavu „Žene iz Troje“ po tekstu Euripida u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Udruženja „Dunavfest“ (Beograd).

Na programu će biti i „Opsada i pad Konstantinopolja“ po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu „Zoran Radmilović“, kao i Homerova „Odiseja“ u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, produkcija Akademije umjetnosti iz Tuzle.

U razgovoru o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu razgovaraće teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame „Car i Galilejac“ Henrika Ibzena u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada, kao i knjiga „Metaarheologija“ Staše Babić u izdanju „Klija“.

„Antika fest“ organizuju Pozorište „Zoran Radmilović“ i Udruženje „Dunavfest“, u saradnji sa Narodnim muzejom u Zaječaru.