Foto: www.kanal-ri.h
U nekoliko zemalja opada podrška vlastima u borbi protiv korona virusa, navodi se u medjunarodnoj studiji koju je danas prenela firma za strateške komunikacije iz Njujorka, KekstCNS.
Studija stanja u šest zemalja (Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Japan, SAD i Švedska)  pokazuje opadanje podrške u odnosu na jun.

U Velikoj Britaniji samo 35 odsto ispitanika ima pozitivan stav o merama vlade, što je pad od tri odsto u odnosu na jun.

Podrška merama vlade smanjuje se i u SAD, gde je 44 odsto nezadovoljnih (40 odsto polovinom juna) i u Japanu, gde 51 odsto (50 odsto u junu) smatra da vlasti loše upravljaju sanitarnom krizom.

Izuzetak je Francuska gde je za šest odsto poraslo zadovoljstvo merama vlade, te  je sada nezadovoljan 41 odsto anketiranih.

Studija je pokazala da velika većina stanovništva podržava korišćenje sanitarnih maski. Oko 73 odsto Francuza  smatra da to treba da bude obavezno na zatvorenim javnim mestima, što smatra i 68 odsto Japanaca i 65 odsto Britanaca. Čak i u SAD, gde je to pitanje bilo tema debate, 63 odsto Amerikanaca smatra da treba koristiti maske.

Jedini izuzetak je u Švedskoj, gde je za maske svega 37 odsto ispitanika. Maske se tamo skoro uopšte ne koriste na javnom mestu, niti to vlasti preporučuju.

Studija se osvrnula i na percepciju epidemije u odnosu na stvarnu situaciju. Svuda je zabeleženo da ispitanici precenjuju obim pandemije korona virusa.

U Velikoj Britaniji se smatra da je 22 odsto stanovništva zaraženo, dok je zvanično zaraženo svega 0,5 odsto britanske populacije.

Amerikanci smatraju da je zaraženo 20 odsto stanovništva, odnosno 16 puta više od zvanično registrovanog broja inficiranih.

Ta tendencija je još prisutnija u percepiji broja umrlih. U Nemačkoj ispitanici smatraju da je umrlo tri odsto stanovništva što je 300 puta više od realnog broja.

U svim ispitanim zemljama, stanovnici se plaše drugog talasa epidemije, navodi se u studiji koja je sprovedena polovinom jula tokom pet dana medju više od 1.000 ispitanika u svakoj od šest zemalja.

Izvor: Beta
Reklame