Reklame

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da u predloženom kriznom paketu Vlade Srbije od pet milijardi dinara nema sredstava za poljoprivredu, i ocenio da ako ne budu preduzete hitne mere, vanredno stanje će „dokusuriti poljoprivredu, jer je već na kolenima“ zbog katastrofalne agrarne politike prethodnih godina.

„Očigledno je da je ova vlast zaboravila srpsku poljoprivredu i pored toga što je i tokom pandemije korona virusa još jednom potvrdjeno da je poljoprivreda jedina proizvodnja koja u Srbiji funkcioniše“, rekao je Aleksić.

On je dodao da je sada je svakome jasno da „ne proizvodimo ni maske ni rukavice ni dezinfekciona sredstva, ali zahvaljujući poljoprivredi svi u Srbiji imaju dovoljno hrane“.

„Više od milion i po ljudi danas živi od poljoprivrede, a od uvodjenja vanrednog stanja vlast je samo otežavala njihov položaj i nije ništa učinila da im pomogne“, naveo je.

Aleksić je rekao da Narodna stranka predlaže mere za pomoć poljoprivredi i pozvao ministra poljoprivede Branislava Nedimovića i Vladu Srbije da ih primene u najkraćem roku.

„Prva mera je da veliki trgovinski lanci, zbog zatvaranja pijaca i otežanog plasmana sezonskog voća i povrća, hitno budu obavezani da otkupljuju sveže voće i povrće od domaćih poljoprivrednika, umesto što prodaju robu iz uvoza“, naveo je Aleksić.

Vlada Srbije trebalo bi, kazao je, da odmah reaguje kroz robne rezerve i otkupi tržišne viškove žive stoke nastale zbog zastoja u radu ugostiteljskih objekata i hotela.

„U dogovoru sa Naftnom industrijom Srbije (NIS), hitno obezbediti poljoprivrednicima dizel gorivo za prolećnu setvu po ceni od 100 dinara za litar. Cena nafte u Makedoniji iznosi 0,73 evrocenti za litar, a u BiH jedan evro, dok je u Srbiji litar dizela 1,3 evra. Cena nafte je na svetskim berzama na istorijskom minimumu“, naveo je Aleksić.

Istakao je da bi svim mlekarama u Srbiji trebalo zabraniti da smanjuju otkupnu cenu mleka u odnosu na vreme pre vanrednog stanja, a država bi morala da isplati sva dugovanja prema poljoprivrednicima po raznim osnovama i hitno bi trebalo pokrenuti sve subvencionisane kredite za poljoprivrednu proizvodnju i sve druge mere podrške predvidjene budžetom za ovu godinu.

„Poljoprivrednicima i radnicima u poljoprivredi potrebno je omogućiti kretanje i posle 17 sati, i to uz što jednostavniju proceduru“, dodao je Aleksić.

Pčelarima starijim od 65 godina bi trebalo omogućiti kretanje i u vreme posle policijskog časa, jer se pčelarstvom u Srbiji bave mahom stariji ljudi, kojima je sada zabranjeno kretanje i zato postoji opasnost od izumiranja pčelarske proizvodnje, zaključio je Aleksić.

Izvor: Beta