I.R.

Dve ili više soba greje 28 odsto domaćinstava u Srbiji, sve sobe greje tek 25 odsto domaćinstava, dok je osam odsto domaćinstava bez stalnog grejanja usled siromaštva, pokazuje istraživanje udruženja Pobuna. U Zaječaru broj stanovnika koji se greje preko daljinskog grejanja je mali, većina se greje na drva ili ugalj, dok neki koriste i struju. Ima građana koji se ne greju zbog nemaštine.

View this post on Instagram

Dnevna soba je najčešće jedina topla soba u oko 39% domova u Srbiji. Dve ili više soba greje 28% domaćinstava, sve sobe greje tek 25% domaćinstava dok je 8% domaćinstava bez stalnog grejanja usled siromaštva. Konkretno siromašna domaćinstva kupatilo i spavaće sobe greju tek uveče otvaranjem vrata od dnevne sobe u kojoj se nalazi peć ili grejalica. Mnogi koji nemaju novca za grejanje, hladne dane provode vozeći se gradskim prevozom ili obilaskom domova zdravlja i tržnih centara. Istraživanje je rađeno anketom zatvorenog tipa, putem telefona i obilaskom domova od 30.08. do 20.11.2018. godine. Podaci su dobijeni na uzorku od 4000 domaćinstava na prostoru cele Srbije, kao i anketiranjem još 2250 osoba među kojima je i 350 učitelja i učiteljica u periodu od 04.09. do 23.10.2019. godine. U seoskim predelima centralne, zapadne i južne Srbije se najviše domaćinstava greje na drva i ugalj ali uprkos tome ne greju ceo životni prostor. Najpovoljnija situacija je u većim gradovima gde su zbog daljinskog grejanja tople sve sobe ali suprotno tome, najviše hladnih domova bez grejanja ima baš u gradovima gde ima najviśe siromašnih koji ne mogu da obezbede konstantan ogrev. Setite se komšija kod kojih se ne puši dimnjak ili kod kojih niko ne dolazi na kafu. Pa ako imate mogućnosti, podarite im naručje drva, bocu plina, staru jaknu, šal ili bar u termosu topao čaj, dok ovoj hladnoj kalendarskoj ali i životnoj zimi ne dođe kraj. Budi čovek koga želiš da sretneš kad si u nevolji. #beograd #novisad #niš #kraljevo #kragujevac #grejanje #zima #siromastvo

A post shared by Pobuna (@pobuna_srbije) on

U Zaječaru daljinsko grejanje koristi oko 3000 građana. U taj broj se nalaze i građani koji plaćaju toplotnu dobit, što u prevodu znači isključeni su sa sistema ali plaćaju zbog instalacije koja prolazi kroz njihove stanove.

Cena grejanja u Zaječaru iznosi po kvadratu 104,1 dinar plus PDV. Cena ogrevnog drveta je oko 4.500 dinara dok cene uglja variraju od 8 do 14 hiljada dinara po toni.

Kako se greju i koliko plaćaju grejanje u Zaječaru razgovarali smo sa građanima grada na Timoku, koji su ovom prilikom istakli da se uglavnom greju na drva i ugalj, dok pojedini koriste i struju. Jedan od ispitanika je kazao da se ne greje pošto nema novca.

R.I.  kaže da nema novca i da je socijalni slučaj, i da razmišlja da se zapali ispred gradske uprave.

I.R.

„Finasijski loše stojim. Ja sam socijalni slučaj. Od aprila ništa ne primam pošto je opština blokirala centar. Imam račun za struju 25.000 dinara i ne znam šta da radim. Živim sam, žena me napustila i šta da radim? Jedino da se zapalim ispred opštine. Imam 63 godina i nemam od čega da živim. Nisam sposoban da radim, evo stavljam nitroglicerin pod jezik. Voleo bih da mogu da kupim drva da se ogrejem ali nemam para“.

Davor Švrća Pujić, kaže da se greje preko centralnog grejanja u svojoj kući.

Davor Švrća Pujić

„Grejem se preko centralnog grejanja. Sve sobe su zagrejane. Založimo kotao i grejemo se. Za jednu sezonu je potrebno oko 8 metara drva i 5 ili šest tona uglja za 130 kvadrata“.

Joksović Ljubinka živi malo u gradu, malo u selu i greje se samo na drva.

Joksović Ljubinka

„Grejem se samo na drva. Malo smo u selu malo u gradu. U selu grejemo tri prostorije, dok u gradu grejemo stan. Za sezonu nam je potrebno oko 8 metara drva“.

Andjel Čebuković kaže da ima sopstveno grejanje i da se tako već godinama greje.

Anđel Čebuković

„Imam sopstveno grejanje, koje je napravljeno kada su bila neka srećnija vremena. Koristim drva i ugalj i to malo drva oko 2 metra i 6 tone uglja Soko“.

Radovan Jurkin kaže da se greje na električnu energiju.

Radovan Jurkin

„Grejem se od ove sezone na struju. Do prošle godine sam se grejao na drva a sada sam prešao na struju. Od ove godine grejem samo jednu ili dve prostorije, samo ono što mi je najnužnije“.

Desimir Ilić kaže da se greje na električnu energiju.

Desimir Ilić

„Grejem se na termoakomulacionu peć. Pošto živimo baba i ja, grejemo samo dve sobe. Za celu zimsku sezonu struju platimo oko 26.000 dinara“.

Snežana Jovanović se greje isključivo na drva.

Snežana Jovanović

„Grejemo se na drva. Sve prostorije su zagrejane i svaka ima svoju peć. Pošto koristimo drva iz naše šume ne znam koliko je to novca ali potrošimo sigurno oko 10 metara drva“.

Dejan Krstić kaže da se greje na drva i da ima sopstveni sistem grejanja.

Dejan Krstić

„Grejem se na drva. Imam svoj sistem grejanja i ne znam koliko je to novca pošto su drva naša“.

Momirka Petković se greje na drva.

Momirka Petković

„Ložimo samo na jednom mestu pa koliko se zagreje. Oko 4.000 dinara sam plaćala metar drva, a kupila sam osam“.

Kako se vi grejete i koliko odvajate para za jednu grejnu sezonu?