Vladimir Gajić / Foto: FoNet, Zoran MrđaDogadjaj: PRAVOSUÐE - konferencija za novinare Advokatske komore Vojvodine, sa temom "Nasilje u advokaturi"Licnosti: Dejan Ukropina, Vladimir Gajiæ

Advokatska komora Beograda (AKB) najoštrije je osudila novi napad na advokate, ovoga puta na beogradsku kancelariju Milosavljevića koja je izgorela u podmetnutom požaru, i zatražila hitnu smenu ministra policije i Republičkog javnog tužioca.

Kako je izvestio “Blic”, na advokatsku kancelariju Milosavljević u Rakovici bačen je najverovatnije molotovljev koktel, a u požaru koji je izbio izgoreo je sav nameštaj kao i predmeti advokata.

“Ukoliko država uopšte ima volje da stane na put mafijaškim ubistvima u Srbiji, ugrožavanju bezbednosti građana kao i advokata, prvi korak u tom pravcu bio bi da budu smenjeni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Republički javni tužilac Zagorka Dolovac koji očigledno nisu sposobni da obavljaju ove dve ključne državne funkcije kada je u pitanju suzbijanje najtežeg oblika kriminala u Srbiji“, saopštio je predsednik AKB Vladimir Gajić.

Kako se navodi u saopštenju, nikakva po zakonu nenadležna radna tela ne mogu služiti cilju da se pređe preko odgovornosti ministra i najvišeg tužioca u Srbiji.

Podsetimo, nakon nedavnog ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, ministarka pravde Nela Kuburović je, posle sastanka sa predstavnicima Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda, na čijem je čelu Jugoslav Tintor, saopštila je da je dogovoreno da se formira Stalno telo koje će pratiti sve slučajeve napada na advokate i raditi na unapređenju krivično pravne zaštite advokata.

Ona je, takođe, izjavila da je Ministarstvo pravde spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature. Istakla je da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica.

Izvor: ISTINOMER

Reklame