Foto: screenshot soko tv

Mladi poljoprivrednik u mesta Silbaš u blizini Bačkog Petrovca uhapšen je i kažnjen sa 50.000 dinara zbog kršenja policijskog sata, iako je on obavljao poljoprivredne radove, piše danas portal Agrosmart.

Prema pisanju tog portala, poljoprivrednik je uhapšen juče, iako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije rekao da niko od zemljoradnika koji su u traktoru i na njivi ili na putu od njive do kuće u vreme kada je kretanje zabranjeno neće biti kažnjen.

Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio je uhapšenom poljoprivredniku kaznu od 50.000 dinara, a u presudi se navodi da je protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Srbije 4. aprila 2020. izašao izvan svog domaćinstva i da ga je policija u 15,55 zatekla dok se kretao traktorom u drugoj ulici.

Policijski sat je juče počeo u 13 a ne u 17 sati, ali se to u presudi ne navodi, već piše da je zatečen u vreme zabrane kretanja koje traje od 17.00 do 5.00.

Majka privedenog poljoprivrednika rekla je za Agrosmart da je njen sin vozeći traktor na povratku iz atara uhapšen kao kriminalac jer je otkačio kultivator kod jedne njihove kuće gde im stoji veći deo mehanizacije dok se vraćao traktorom u porodičnu kuću.

„Zabranjena mu je upotreba telefona, pretresen je i prećeno mu je da će mu lisice biti stavljene. Kažnjen je zbog toga što je poljoprivrednik i što mora da radi a radio je od 6 sati ujutru, kultivirao je površine na koje su juče raširili veštačko djubrivo”, kazala je majka tog poljoprivrednika.

Ona je dodala da je i sam ministar (poljoprivrede) gostujući u televizijskim emisijama rekao da nijedan poljoprivrednik neće biti kažnjen za vreme vanrednog stanja.

„A evo, mog sina su odveli u policiju i u sud, dok se vraćao s njive. Ostavili su traktor tamo gde su ga našli, neobezbedjen. Sin ima 20 godina i sve je teško podneo, dolazila je hitna pomoć jer je bio jako uznemiren nakon toga”, navela je majka privedenog.

Agrosmart navodi da su poljoprivrednici ovih dana u velikoj nedoumici u vezi s kretanjem u vreme zabrane jer im se zvanično nisu obratili ni Ministarstvo poljoprivrede ni MUP sa obaveštenjem.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari, ali nema uputstva za ratare koji su usred prolećne setve, piše Agrosmart.

Izvor: BETA

Reklame