Foto: Pixabay / Capri23auto
Reklame

Istu vest juče su čuli svi Zaječarci, ali je samo razumni i nepristrasni razumeju kako treba.

Ukratko, država će za tri grada, među kojima je i Zaječar, izdvojiti 50 miliona evra kako bi se pokrili dugovi od ranije i stabilizovale finansije.

Foto: Jugmedia / Printscreen

Dakle, nema tu mesta za kule od peska i gradove u magli, već samo za krpljenje rupa u budžetu. Tim novcem biće vraćeni dugovi koje su ortaci Bole i Sale napravili poslednjih godina, od pokrivenog bazena i balon hala po selima, preko nedovršene javne garaže. novog i starog groblja, rekonstrukcije ulica i sale u Kotlujevcu, do besplatnih vrtića, grbavog mosta i kružnih tokića sa kobajagi biciklističkom stazom.

Sve njihove izmišljene a nikad dovršene kapitalne investicije, osmišljene samo za izmuzavanje budžeta, zbog kojih Zaječar izgleda gore od turske kasabe, pokriće država.
I nije tu stvar simpatija centralne vlasti prema našoj, niti zadivljenost praznim pričama gradonačelnika, već surova realnost da za ovaj deo Srbije država nije uradila ništa, a da će možda na proleće građani još jedanput na birališta, pa valja na vreme zavarati glasače.

Ovu vest su pojedini građani, opterećeni siromaštvom i nezaposlenošću, primili sa zebnjom da će pare biti spiskane na pevaljke, vatromete, volove na ražnju.
Oni drugi koji su uhlebljenje našli povratkom Ničića na vlast najavljenu pomoć države glorifikuju kao Ničićevih ruku delo. U zabludu ih dovodi i on sam. I sa svog i sa svojih lažnih profila.

Foto: Facebook / Printscreen

I vrapci znaju da je osim Dragutina Markovića (o čemu smo pisali), navodna Aleksandra Veličković iz Negotina samo Boškov ženski alter ego. I tako on hvali sam sebe kao radnog i sposobnog čoveka koji reči pretvara u dela.

A koja su to njegova dela? Dugovi koji su ostali nakon decenije njegove vladavine? Jedine zvanične podatke o stanju gradskih finansija nakon njegovog pada obelodanio je predsednik Skupštine grada Stefan Zankov.

Foto: Printscreen / zajecar.info

Zankov je ( i o tome smo pisali) u više navrata govorio o pustošenju budžeta i parama koje su pojele dve mace, Ničić i Mirković. Čak je i sabrao dug, do januara 2016. iza prve mace ostalo je 600 miliona, da bi po odlasku druge mace dostigao cifru od 1,4 milijarde dinara, a očekivalo se i da stigne na naplatu Ničićev kredit od 350 miliona dinara.

Sve ukupno 1,75 milijardi dinara. Skoro pa jednako najavljenoj pomoći države od 14 miliona evra. Bilo bi lepo da Zankov na to podseti svog sadašnjeg kolegu Ničića i građane Zaječara.

Država je dva puta nakon odlaska Mirkovića finansijski pomogla gradu, uplativši jednom 100 miliona, a drugi put 50 miliona dinara. Po preletanju Ničića u SNS stigla je i finansijska injekcija od 380 miliona dinara.

Istina, država nijednom nije kontrolisala kako je taj novac trošen. Možda je centrala SNS u Beogradu smatrala da je na čelu skupštine, i tada i sada, čovek od poverenja Stefan Zankov koji vodi računa da se neko ne zaigra narodnim novcem?

Nisu znali da on ne sme da pisne. Sedi u rupi i ćuti.
Kako se novac građana Srbije ne bi potrošio na sulude ideje, predsednik Vučić je najavio dolazak ljudi koji će nadgledati vraćanje dugova.

Foto: Jugmedia / Printscreen

U ovoj rečenici koju su prvi čovek grada i njegova interesna poltronska grupa prenebegli, krije se suština priče. Ko razume, shvatiće. Mada bi uvođenje prinudne uprave, i to ne ovdašnjih politikanata, bilo najbolje rešenje.