Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će od 9. do 15. oktobra biti sprovedena međunarodna akcija „Fokus na putu“.

Kako se navodi u saopštenju, akcija će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), a biće usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza.

„Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak dvadeset puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima“, naveo je MUP u objavi na Instagramu.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5 odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od 4 do 15 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Pripadnici saobraćajne policije su od početka ove godine sankcionisali oko 38.000 vozača zbog nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje i oko 2.500 pešaka zbog nepropisnog korišćenja telefona ili slušalica.

Izvor: N1

Reklame