Vlada Republike Srbije je pre nekoliko dana donela odluku o uvođenju zabrane kretanja svima nakon 17 časova do 5 sati ujutro. Ova odluka važi ZA SVE GRAĐANE Republike Srbije.

Zabrinuti vlasnici pasa su odmah počeli da na društvenim mrežama postavljaju statuse koji pozivaju ljude da udruženo apeluju na vlasti kako bi se dozvolilo kretanje ljudima sa ljubimcima za vreme trajanja policijskog časa. Ovo podržavaju i neka udruženja i organizacije koje se bave spasavanjem životinja, te i oni objavljuju slične postove, uz napomenu da neki psi ne mogu da se “uzdrže od nužde” za vreme dnevne zabrane kretanja.

Promena ponašanja pasa i promena navika je moguća i to veoma brzo.

Saveti za promenu navika kod psa dok traje vanredna situacija:

-Ako je pas navikao da šeta u 17 časova, nekoliko dana ga izvodite u 16 sati i navićiće se i to će mu postati rutina.

-Ako pas ima problema sa uzdržavanjem od nužde, postoje pelene za pse, ali može u tu svrhu poslužiti bilo koja tkanina. Tamo gde je prvi put u stanu pas vršio nuždu, tamo postavite pelenu ili tkaninu i svaki sledeći put će on doći na to mesto i vršiti nuždu (ovo važi za period dok se ne navikne na vršenje nužde kada ga izvodite iz stana ranije).

-Ako pas jede pre izlaska, dajte mu da jede ranije i prilikom izlaska neće biti problema.

-Smanjite psu vodu tokom noći.

-Zbog rada od kuće, veliki procenat vlasnika provodi više vremena sa psom, zato ga češće možete izvoditi napolje i možete duže vrmena provoditi sa njim.

Ovo su bili naši saveti kako da promenite navike ljubimcu. Ako poštujete ove savete kroz dva do tri dana psi će se navići na novu situaciju.

Važno je sačuvati živote u ovako teško vreme. Ne postoji opravdanje za izlazak iz kuće ili stana za vreme trajanja policijskog časa. Postarajte se i da pomognete starijim našim sugrađani koji imaju pse, a ne smeju da izađu napolje, tako što ćete izvoditi njihovog psa.

POŠTUJMO PRAVILA I SAČUVAJMO ŽIVOTE SVIH NAS! Ako se dogodi tragedija, pitaćemo se kako se i zašto se sve zbilo, a teret krivice ćemo prebaciti na drugoga. Od nas zavisi kako ćemo i da li ćemo pobediti virus korona. 

Izvor: patface

Reklame