Duško Živković, Rukovodilac sektora održavanja EEO

O nevoljama koje su snašle rode koje su se sredinom marta vratile u svoja gnezda u Vratarnici, Vražogrncu i  Zaječaru pisali smo OVDE .

Naša sugrađanka, meštanka naselja Podliv obavestila nas je da je u ekipa „Elektrotimoka“ viđena prethnodnih dana kako nešto radi oko gnezda koje se godinama nalazi u Argentinskoj ulici.

Foto: Dragan Petrović

Kontaktirali smo „Elektrodistribuciju“ u Zaječaru, i ubrzo nas je primio rukovodilac sektora održavanja EEO, Duško Živković koji nam je objasnio o čemu je reč.

„U zimskom periodu kadaživotinjski svet uglavnom miruje, a ptice odlaze u toplije krajeve, na distributivnoj mreži trajno, već godinama ostaju između ostalog i njihova staništa – gnezda. Ovo se, pre svega, odnosi na gnezda roda, koja prave prostrana i bogata stajališta od grana i sitnog pruća, na vrhovima betonskih stubova. Stub je malog prečnika, ali njima to ne smeta, jer su izvrsni majstori, a usput kao oslonac koriste i dva ili četiri provodnika niskonaponske mreže.“ – započeo je priču Duško Živković.

I pored činjenice da su neka od gnezda bila grandiozna, nije dolazilo do oštećenja i kvarova na mreži usled prisustva gnezda. Ekipe su intervenisale jako retko, u par godina jedanput, i uklanjali su samo ona gnezda koja su bila krajnje kritična i opasna.

„Elektromonteri se se zadatka rušenja rodinih gnezda prihvatali nerado, malo iz predubeđenja da je to loše delo i da nam se rode neće vratiti, a priznaćete našem kraju pogotovu trebaju i nedostaju rode, kao simbol plodnosti i rađanja. Zbog napred navedenog, u mesecu februaru, kada je manji intenzintet elektro radova, odlučili smo da pokušamo da pomognemo rodama, i napravili smo šest metalnih konstrukcija kao zamenu za improvizovana gnezda.“

Za izradu ovih platformi radnici su koristili stare i lagane L profile, za osnovnu konstrukciju koja je dimenzija jednog metra kvadratnog, sa žičanim rešetkastim podnožjem, i jednom cevi dužine jednog metra, koja je pričvršćena uz betonski stub.

„Prethodno smo postojeće gnezdo lagano vezali golim provodnikom, privremeno uklonili sa stuba, namontirali budući ležaj i onda isto to gnezdo, sada obezbeđeno, vratili na staro mesto. Sa izvedenim radima bili su zadovoljni i elektromonteri, jer su obezbedili naponsku mrežu, s jedne strane, ali su pomogli i rodama – sa druge. Sada su ovo potpuno bezbedna mesta, i za EPS, ali i za gospođe rode, koje očekujemo da se vrate i umnože. Jedna se već vratila, i primećena je upravo u naselju Podliv, u Argentinskoj uliici, kako se proteže i šepuri u svom obnovljenom domu.

Platforme smo postavili u Malom Izvoru, Grljanu, Velikom Izvoru, Halovu, Vražogrncu i Podlivu. Namerno smo svuda ugradili samo po jedno gnezdo, kako bi ispratili ponašanje ptica i potvrdili tako da je naš eksperiment uspeo.“ – zaključio je Duško Živković.

Preduzimljiovost ovih ljudi zaslužuje svaku pohvalu. Nadamo se da će eksperiment uspeti, i da će sva poznata gnezda koja se nalaze na stubovima dobiti svoje platforme.

 

Reklame